Institut Mediterrani d’Estudis Avançats
Consell Superior d’Investigacions Científiques
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) és la major institució pública dedicada a la recerca a Espanya i la tercera d’Europa, amb 120 centres d’investigació i prop de 11.000 treballadors. Investiga en totes les àrees del coneixement científic i humanístic i genera el 20% de la contribució científica d’Espanya. Patenta, transfereix coneixement i crea empreses de base tecnològica. A més, gestiona grans instal·lacions, centres singulars i la xarxa més extensa de biblioteques especialitzades. Compromès amb la divulgació científica, el CSIC organitza més de 1.000 activitats anuals, té una editorial pròpia amb més de 12.000 títols i ofereix un accés obert a la seva producció intel·lectual.
Representació del CSIC a les Illes Balears
La Representació, amb la Profesora Anna Traveset com a representant institucional, coordina les accions del CSIC en les Illes Balears amb la missió de desenvolupar una recerca d’excel·lència que respongui a més a les necessitats socials, econòmiques, ambientals i culturals de la nostra comunitat autònoma, sempre en un marc internacional. Marquen el nostre full de ruta, l’impuls de la innovació i la transferència de coneixement al sector productiu. A més, la nostra Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) treballa per donar visibilitat al CSIC i contribueix a incrementar la cultura científica dels ciutadans de les Illes Balears amb un programa d’activitats divulgatives dirigit a tots els públics.
Instituts de recerca del CSIC a les Illes Balears
El CSIC compta amb dos instituts mixtos de titularitat compartida amb la Universitat de les Illes Balears: l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats – IMEDEA (CSIC-UIB) i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos – IFISC (CSIC-UIB). Tots dos centres de referència internacional, encapçalen la producció científica a les seves respectives àrees de recerca i compten amb importants infraestructures científiques i laboratoris. Desenvolupen una important labor docent i de formació de nous investigadors i col·laboren assessorant a entitats públiques i privades. El CSIC també forma part de la ICTS SOCIB: Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears, única Infraestructura Cientificotècnica Singular de les Illes Balears. A més, també compta amb una Unitat Associada: l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM) de la UIB.
Instituts de recerca del CSIC a les Illes Balears
Institut Mediterrani d’Estudis Avançats – IMEDEA (CSIC-UIB)
L’IMEDEA té com a missió contribuir a l’avanç del coneixement dels ecosistemes marins, costaners i insulars per preservar-los i restaurar-los. Investiga per aconseguir un desenvolupament sostenible de les zones litorals i aclarir les causes i impactes antropogènics i de canvi global que les amenacen. Amb la seva seu principal a Esporles, compta amb 5.000 m2 de laboratoris. Els seus departaments de recerca són:
Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos – IFISC (CSIC-UIB
L’IFISC estudia els fenòmens complexos, un dels reptes de la investigació del segle XXI. La seva visió interdisciplinar permet avançar en els problemes que es troben a les fronteres de la física amb altres ciències, com les Ciències Socials, de la Terra i de la Vida i les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions i Tecnologies Quàntiques. Les seves principals línies de recerca són:
ICTS SOCIB – Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears
La ICTS SOCIB monitoritza el Mediterrani a través d’un sistema multiplataforma constituït per un vaixell oceanogràfic, una flota de planadors submarins autònoms (gliders), així com diversos instruments i tecnologies marines que generen una important base de dades oceanogràfiques, a la qual s’incorporen també les dades procedents de satèl·lits i prediccions. Les seves principals línies de recerca són:
Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i)
Ciència i societat
Amb la missió de generar coneixement i la vocació de compartir-ho amb la societat, el CSIC investiga en totes les àrees del saber i fomenta la cultura científica amb activitats dissenyades per sentir, experimentar i aprendre amb la ciència: tallers, conferències, exposicions, concursos, etc. Comptem amb l’experiència i la il·lusió d’un equip de divulgadors i també amb l’assessorament i rigor científic dels nostres investigadors. La interdisciplinarietat, el treball col·laboratiu, i la relació propera amb el públic i els mitjans de comunicació són els nostres senyals d’identitat.
UCC+i
La Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de les Illes Balears és un servei integrat a la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica del CSIC que impulsa, coordina i difon les activitats promogudes per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC. La seva missió és donar visibilitat i fer valdre el coneixement generat pel CSIC i contribuir a augmentar la cultura científica dels ciutadans de les Illes Balears. Amb aquest objectiu, busca inserir la ciència en les agendes educatives i culturals de les Illes Balears en col·laboració amb centres educatius, museus, ajuntaments, etc.
Objectius
- Divulgar i fer valdre el coneixement i la innovació generats pel CSIC, així com el seu patrimoni científic i tecnològic (laboratoris, instal·lacions, col·leccions, etc.)
- Contribuir a l’augment de la cultura científica, despertar vocacions científiques i promocionar el talent innovador.
- Impulsar la carrera investigadora i la formació científica i tècnica al CSIC.
- Promoure l’actualització dels coneixements científics del professorat per millorar l’ensenyament de les ciències.
Generem coneixement, compartim cultura
“Voces, CSIC Balears”: El CSIC Balears llançarà un podcast durant la Nit Europea dels Investigadors 2020
La investigadora de l’IMEDEA (CSIC-UIB) Anna Traveset és l’ecòloga més citada d’Espanya
Uneix-te al joc: “Què fan els científics i les científiques?”
Apunta’t a la Setmana de la Ciència del CSIC Balears
C/ Miquel Marquès, 21. 07190 Esporles (Illes Balears, Espanya)
Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA)
Tel.: +34 971 611 960
d-baleares@csic.es | www.d-baleares.csic.es | Avís legal | Subscriu-te